Standard üzleti faktoring (Folyó faktoring)

 

Mi a faktoring ügylet lényege?

Társaságunk megvásárolja ügyfelei belföldi vagy export áruszállításból származó halasztott fizetésű számláit (vevőkövetelés), és azonnal kifizeti az ügyfélnek a számlaösszeg jelentős részét, általában 80 százalékát. A követelés beszedéséről a Faktorház gondoskodik, a fennmaradó 20%-kal a számlaösszeg beérkezését követően számol el az ügyféllel.

 

Milyen előnyei vannak a faktoringnak?

A korlátozottabb pénzeszközökkel rendelkező kis- és középvállalkozásoknak a likviditása, fizetőképessége a faktoring révén látványosan javul, hiszen az előlegként kapott pénzből máris neki lehet látni az új termékek előállításának, így az üzleti tevékenység ütemét, és hatékonyságát növelni lehet.

 

Akkor célszerű alkalmazni, ha a vállalkozás:

  • Halasztott fizetésben (30-90 nap) állapodik meg partnerével
  • Tartós kereskedelmi kapcsolatokkal, állandó vevőkörrel rendelkezik
  • Vevő/szállító állománya magas
  • Likviditási/pénzáramlási (cash-flow) problémái vannak,
  • A banki hitelezési szempontoknak önmagában nem felel meg, de partnerei jó hitelminősítéssel (bonitás) rendelkeznek
  • Nem rendelkezik szokásos hitelbiztosítékokkal
  • Mérlegének javítását fontosnak látja.

Mennyi idő alatt juthat pénzéhez?

A szerződéskötés az esetek többségében az első kapcsolatfelvételt követő egy-két hétben megtörténik. Szerződött ügyfeleinknek 2-3 napon belül folyósítjuk az előleget (általában a bruttó számlaérték 80%-a).

 

Mennyibe kerül?

Díjaink egyediek, teljesen az adott ügylet határozza meg azokat. A faktorálás teljes költségét alapvetően a következő három tétel határozza meg:

  • A faktordíj (bruttó számlaértékre vetített fix díj, az előlegből kerül levonásra)
  • A faktor kamat (az előleg mértékére és a tényleges kintlévőség napjaira vetített éves kamat; értéke a BUBOR- hoz ill. EURIBOR-hoz van kötve)
  • illetve a banki átutalás költsége

A faktorálás teljes költsége a forgalomtól, vevőktől és a fizetési futamidőtől függően a bruttó számlaérték kb. 1,5-1,8%-a havonta forint számlák finanszírozása esetén míg az euró számlák esetében ez  kb. a bruttó számlaérték 1-1,3%-a havonta. Ügyfeleinknek minden esetben egyedileg teszünk ajánlatot, amely az itt közölt ártól eltérhet.

Hiteltörlesztési moratórium

A Takarékbank haladéktalanul gondoskodott a hitelekkel kapcsolatos rendkívüli Kormányrendelet végrehajtásáról. A Kormány rendelete azonban lehetőséget biztosít a hiteltörlesztés folytatására is.

RÉSZLETEK