Mi az a faktorálás?

A faktoring vagy faktorálás egy rövidtávú finanszírozási eszköz, melynek előnyeiből például a rugalmasságból vagy a gyorsaságból elsősorban a kis- és középvállalkozások tudnak profitálni.

Faktoring alatt azt a szolgáltatást értjük, amikor a Faktorház megvásárolja ügyfelei halasztott fizetésű számlaköveteléseit, ezekre a vásárláskor azonnal vételár előleget fizet ügyfelének, akinek így nem kell kivárnia a hosszú fizetési határidőt. A számlák esedékességekor a vevő a Faktorháznak fizeti ki a számlákat.

 

 

A Faktorház által nyújtott szolgáltatások

A faktorálás egy komplex szolgáltatás csomag, amelynek a finanszírozás csak egy eleme. Az alábbiakban ismertetjük a Faktorház által nyújtott legfontosabb szolgáltatásokat.

 

Finanszírozás

A szolgáltatás legnagyobb előnye természetesen az, hogy a számlák vételárát azonnal vissza lehet forgatni az Ön által folytatott üzleti tevékenységbe. Tehát a faktoring eladósodás és banki biztosítékok nélkül nyújt azonnali likviditást. Azonban a finanszírozáson kívül, a faktoring szolgáltatásnak számos más funkciója és előnye is van.

 

Nyilvántartás, beszedés

A faktorálás során a Faktorház pontos és mindig naprakész kimutatást vezet ügyfelei követeléseiről és a vevők teljesítéseiről. A számlák lejáratát és a vevők fizetését a Faktorház erre a célra kifejlesztett ügyviteli rendszerében tartja nyilván, ezért kollégáink a számlák esedékességekor azonnal meg tudják tenni a sikeres beszedéshez szükséges lépéseket. A faktoring nagy előnye, hogy jelentős erőforrásokat szabadít fel, hiszen a követeléskezelést a Faktorház végzi el. Bizonyos esetekben az ügyfél-vevő kapcsolatra negatív hatással lehet, ha a számla esedékességekor – pontos fizetést várva – emlékezteti vevőjét fizetési kötelezettségre. Amennyiben Ön faktoráltatja számláit, úgy ez a hálátlan feladat átszáll a Faktorházra, aki, mint harmadik független fél, anélkül emlékeztetheti partnereit a szerződésszerű teljesítésre, hogy az negatív hatással lenne a vevőkapcsolatokra.

 

Minősítés

A faktorügyletek előkészítésekor a Faktorház pénzügyileg minősíti mind az ügyfeleit, mind azok vevőit. Ezen kívül a Faktorház napi működése során széleskörű és részletes fizetési tapasztalatokat szerez a legkülönfélébb vállalkozásokról. Amennyiben Ön új partnerrel kíván üzleti kapcsolatot létesíteni, és azt finanszíroztatni is szeretné, a Faktorház tapasztalataira támaszkodva sokkal megalapozottabb döntést tud hozni, és jelentősen csökkentheti kockázatait.

 

Kockázat átvállalása

Bizonyos esetekben a Faktorház átvállalhatja Öntől, vevőjének fizetési kockázatát. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy amennyiben vevője fizetésképtelenné válik, annak kockázatát a Faktorház viseli. Az ilyen konstrukcióban történő finanszírozást hívjuk vissztehermentes vagy visszkereset nélküli faktorálásnak. A vissztehermentes konstrukciók szinte kivétel nélkül hitelbiztosító bevonásával valósulnak meg.

 

Mennyibe kerül?

Díjaink egyediek, teljesen az adott ügylet határozza meg azokat. A faktorálás teljes költségét alapvetően a következő három tétel határozza meg:

 

  • A faktordíj (bruttó számlaértékre vetített fix díj, az előlegből kerül levonásra)
  • A faktor kamat (az előleg mértékére és a tényleges kintlévőség napjaira vetített éves kamat; értéke a BUBOR- hoz ill. EURIBOR-hoz van kötve)
  • illetve a banki átutalás költsége

A faktorálás teljes költsége a forgalomtól, vevőktől és a fizetési futamidőtől függően változik. Ügyfeleinknek minden esetben egyedileg teszünk ajánlatot, amely az itt közölt ártól eltérhet.

Felhívás Kötelező Ügyfél Átvilágításról

Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy 2019. június 25-én a Parlament elfogadta A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017.évi LIII. törvény módosítását, mely szerint a Hitelintézeteknek 2019. október 31. napjáig kell elvégezniük valamennyi meglévő Ügyfelük tekintetében az ismételt átvilágítást! Kérjük, hogy amennyiben az Ön esetében ez nem történt még meg, olvassa el részletes tájékoztatónkat az alábbi gombra kattintva!

Részletek