Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kombinált hitel

Tájékoztatjuk a tisztelt támogatást igénylőket, hogy a Széchenyi 2020 keretében megjelent "Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kombinált hiteltermék keretében” című (GINOP-1.2.3-8.3.4-16 kódszámú) felhívás esetében különösen nagyszámú támogatási kérelem érkezett be, amelyek forrásigénye meghaladja a rendelkezésre álló keretet.

A beérkezett kérelmek feldolgozásának idejére a támogatási kérelmek beadása 2017. május 31-én, 12:00 órától átmenetileg szünetel.

 

A felhívás célja:

A hazai gazdaság hosszú távú fenntartható növekedésének biztosítása érdekében kiemelten fontos a vállalkozások növekedési és foglalkoztatási potenciáljának javítása, gazdasági teljesítményének erősítése, amelyet azonban hátráltat a KKV szektor hagyományos tőkehiánya, valamint az ebből adódó elavult eszköz- és infrastrukturális ellátottsága. A Felhívás célja a KKV-k fejlődésének, gazdaságban betöltött szerepének, piaci pozíciójának erősítése, a területi különbségek csökkentése, a térségi felzárkóztatás és a helyi gazdaság megerősítése.
A felhívás keretében legalább 10%-os saját forrással, egyszerűsített eljárással, egyablakos rendszerben igényelhető vissza nem térítendő támogatás valamint kölcsön. A vissza nem térítendő támogatás mellett jelen konstrukció a piacinál jóval kedvezőbb feltételeket kínáló kölcsönt is biztosít.

 

Beadhatóság dátuma: 2017. február 15. - 2019. február 15.

 

Rendelkezésre álló keretösszeg: 112,5 milliárd Ft (amelyből a vissza nem térítendő támogatás keretösszege: 37,5 milliárd Ft, kölcsön összege: 75 milliárd Ft)

 

Eljárásrend:

  • a vissza nem térítendő támogatás vonatkozásában: egyszerűsített kiválasztási eljárásrend
  • a kölcsön rész vonatkozásában: az MFB által alkalmazott hitelbírálati eljárás keretében

 

Pályázók köre: Mikro-, kis-, és középvállalkozások

 

Támogatás mértéke:

  • A vissza nem térítendő támogatás összege: minimum 5 millió Ft, maximum 50 millió Ft.
  • Az igényelhető visszatérítendő támogatás összege: 10 millió Ft, 145 millió Ft között
  • A vissza nem térítendő támogatás mértéke maximum az összes elszámolható költség 30%-a lehet.

 

Kamat: 2% / év

 

A kölcsön futamideje: A Kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 15 év, amely az esetleges türelmi és rendelkezésre tartási idővel együtt értendő.

 

Rendelkezésre tartási idő: projekt fizikai befejezésétől számított legfeljebb 12 hónap, de nem lehet több, mint a Kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 30 hónap.

 

Támogatható tevékenységek köre:

  • A fejlesztendő tevékenység végzéséhez szükséges, új eszköz beszerzése (min 20%)
  • A termelő és szolgáltató tevékenységekhez kapcsolódó új épület építése, illetve termelő és szolgáltató tevékenységekhez kapcsolódó meglévő épületek átalakítása, bővítése, korszerűsítése, épületgépészeti beruházások végrehajtása
  • A fejlesztendő tevékenység végzéséhez szükséges információs technológia-fejlesztés, új informatikai eszközök és szoftverek (hardver, szoftver) beszerzése
  • Az új eszköz beszerzéséhez kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzések
  • A kötelező tájékoztatáshoz és nyilvánossághoz kapcsolódó tevékenységek

 

Megvalósításra rendelkezésre álló időtartam: max. 18 hónap

 

 

A pályázat részleteiről további információkat olvashat az mfbpont.hu oldalon.