A 2013-as integrációs törvény megteremtette a jogi feltételeit a fragmentált szövetkezeti hitelintézeti szektor integrációjához. 2016 óta zajlik a Szövetkezeti Hitelintézetek (SZH) konszolidációja. Ennek keretében 2017-re 12 + 3 (kisbank) regionális SZH jött létre. A végső jogi fúziót két ütemben hajtottuk végre 2019 folyamán.

Az első ütemben (2019. május 1-jével) elindult az új Takarékbank a Mohácsi Takarék Bank Zrt., a Pannon Takarék Bank Zrt., valamint a B3 TAKARÉK Szövetkezet egyesülésével. Továbbá átvette a Takarék Csoport központi bankjának, az MTB Zrt. vállalati és lakossági számlaszerződés-, betét- és hitelállományait is. A második ütemben (2019. október 31.) 11 takarékszövetkezet és 2 bank cégjogi egyesülésével fejeződött be az a közel ötéves folyamat, amelynek során a korábbi közel 120 takarékszövetkezetből egyetlen országos lefedettségű, univerzális kereskedelmi bank létrejött. Az utolsó fúzióban a 3A Takarékszövetkezet, a Békés Takarék Szövetkezet, a CENTRÁL TAKARÉK Szövetkezet, a Dél TAKARÉK Szövetkezet, a Fókusz Takarékszövetkezet, a Hungária Takarék Takarékszövetkezet, a KORONA TAKARÉK Takarékszövetkezet, az M7 TAKARÉK Szövetkezet, a Nyugat Takarék Szövetkezet, a Pátria Takarékszövetkezet és a TISZÁNTÚLI TAKARÉK Takarékszövetkezet, valamint a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. és az eddig regionálisan működő Takarékbank Zrt. vett részt. Valamennyi hitelintézet ügyfeleit, dolgozóit, teljes fiókhálózatát, betét- hitel- és szerződésállományait a Takarékbank Zrt. vette át.


A fúziókkal a Takarék Csoport megszünteti az eddig óriási költségeket okozó átfedéseket, a szervezetek közötti párhuzamosságokat, egységesíti a takarékok eltérő termékpalettáit, a fiókhálózatot, az arculatot, az értékesítési és marketingtevékenységet, a belső szabályozást valamint megkezdi az informatikai rendszerek konszolidációját. Az átalakítások és átszervezések révén jelentősen tudnak csökkeni a működési költségek, 2023-ra mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben 10 százalékos piaci részesedés és évi 30 milliárd forint körüli adózott eredmény fenntartható elérése a cél.


Az ügyfeleknek számos előnnyel jár a takarékok egyesülése: egységesített, versenyképes termékeket vehetnek igénybe, a bevezetendő közös, modern informatikai rendszer egyszerűsíti és gyorsítja a kiszolgálást. A bank termékei minden csatornán elérhetőkké válnak: hagyományos ügyintézéssel, telefonon és interneten, illetve ezek személyre szabott kombinációjával.


Az egyesült Takarékbank a családok és generációk bankja lesz, amely tipikus élethelyzetekre kínál komplex, innovatív megoldásokat családok, fiatalabb és idősebb nemzedékek, fővárosi és városi lakosok számára egyaránt. Tovább erősíti pozícióit a kkv-k körében és az agráriumban, emellett nyit a fiatalabb és a városi, fővárosi lakosok, vállalkozók felé is. A közösségek bankjaként a helyi közösségek és vállalkozások fejlődését, egymás közti szerveződését, együttműködését, a helyi start-upok piacra lépését segíti elő. Az országban messze a legnagyobb fiókhálózata révén továbbra is biztosítja a fővárosi és vidéki lakosok, vállalkozások és intézmények korszerű pénzügyi termékekkel való ellátását, hozzájárul az esélyegyenlőség megteremtéséhez és a vidék felzárkóztatásához.

 


Takarékbank Zrt. vezető tisztségviselőinek bemutatása

 

Takarékbank Zrt. vezető tisztségviselői:


Vida József, Elnök-vezérigazgató
Egerszegi Ádám, Alelnök, Általános vezérigazgató-helyettes
Szabó Levente, Üzleti vezérigazgató-helyettes
Martzy Antal, Stratégiai - Pénzügyi vezérigazgató-helyettes
Mészáros Attila, Kockázatkezelési vezérigazgató-helyettes
Magapatona Péter, Operációs vezérigazgató-helyettes

 

Takarékbank Zrt. Igazgatósági tagok:


Vida József (elnök)
Egerszegi Ádám (alelnök)
Bogdán János
dr. Tófeji Edina
Schamschula György
Szabó Levente
Váradi Zoltán

 

Takarékbank Zrt. Felügyelő Bizottsági tagok:


Hetzmann Béla
dr. Bencze András Csaba
Katona Viktor Iván
Vargáné Králik Katalin
Tölgyes András József

Tisztelt hitelkártyával rendelkező Ügyfelünk!

Amennyiben fizetési határidőre eleget tett hitelkártya törlesztési kötelezettségének, de az nem jelenik meg számláján, Bankunk késedelmi kamatot nem számol fel Önnek.

 

Üdvözlettel:
Takarékbank Zrt.