Takarékcsoport Rólunk

Takarék Csoport / Integráció története

A Szövetkezeti Hitelintézetek több mint 160 éves magyarországi történetük során minding a hazai bankrendszer meghatározó szereplői közé tartoztak. Többszöri átalakulás után az ötvenes években jöttek létre a modern takarékszövetkezetek ősei. A szektor életében jelentős változást hozott a rendszerváltás, ugyanis bankpiaci konszolidációval a takarékszövetkezetek megalapították a központi bankjukat, TakarékBank néven (jelenlegi nevén MTB Zrt.), amellyel a cél a piaci pozíció megerősítése és az üzleti tevékenységek központi támogatása volt. 1993-ban létrehozták a Takarékszövetkezeti Integrációt és felállították közös biztonsági alapjukat, az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alapot (OTIVA). Ezekkel a lépésekkel elkezdődött a takarékok számának csökkenése.

 

A 2010-es évek közepére elkerülhetetlenné vált az Integráció megerősítése és a működés egységesítése, amelyhez segítséget nyújtott a 2013-as integrációs törvény megalkotása. A cél a szektor modernizálása, kockázatainak csökkentése és egy hatékony szövetkezeti csoport kialakítása. Ehhez szükséges egy erős központi irányítás (Integráció központi bankja: MTB Zrt.) és ellenőrző szerv (Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetet (SZHISZ) felállítása.

 

2015. szeptember 23-án az Integrációs Szervezet felvette tagjai sorába az FHB Jelzálogbank Nyrt.-t, és FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-t is, melyek 2018 eleje óta Takarék Jelzálogbank és Takarék Kereskedelmi bank néven folytatják tevékenységüket.

 

2016 óta zajlik az SZH-k konszolidációja, 2017 végére 12+3 (kisbank) regionális SZH jött létre. Az integráció első ütemében új Takarékbank a B3 TAKARÉK Szövetkezet, a Mohácsi Takarék Bank és a Pannon Takarék Bank egyesülésével jött létre, valamint átvette az MTB Zrt.-nek a vállalati és lakossági számlaszerződés-, betét- és hitelállományait is. A második ütemben (2019 október végére) fennmaradó 11 takarékszövetkezet  (3A, Békés, Centrál, Dél, Fókusz, Hungária, Korona, M7, Nyugat, Pátria, Tiszántúli) és a Takarék Kereskedelmi Bank is beleolvad a Takarékbankba. A teljes egyesüléssel a Takarékbank 750 fiókjával messze a legnagyobb hálózattal várja majd ügyfeleit az egész országban, 15 mobil bankfiók pedig kistelepülésekre viszi el a banki szolgáltatásokat az ország összes megyéjében. A szövetkezeti értékek és hagyományok megőrzése érdekében megalapításra került a Takarék Egyesült Szervezetet (TESZ), amely azon részjegy-tulajdonosokat tömöríti, akik saját döntésük alapján nem közvetlenül, hanem a TESZ-en keresztül, közvetetten kívánnak az új Takarékbank Zrt. tagjaivá válni.

 

Az MTB Zrt. központi bank szerepkörében kontrollt és üzleti szolgáltatásokat biztosít a Csoport tagok számára, az S&P minősíti (konszolidált Takarék Csoport adatok alapján), jelenlegi osztályzata BB stabil kilátással.

 

A Takarékbank elsődleges feladata az egységes banki működés megvalósítása, üzlet-, termék- és szolgáltatás fejlesztés. Modern univerzális bankként magában tömöríti a korábbi takarékokat, így optimálisan ötvözi a takarékszövetkezetek másfél évszázados hagyományait a korszerű, innovatív kereskedelmi banki gyakorlattal.

 

A Csoport fő tagjai:

MTB Bank Zrt. http://www.mtb.hu/takarekbank/hu

Takarékbank Zrt. https://www.takarekbank.hu/

Takarék Kereskedelmi Bank https://www.takarek.hu/nyitooldal

Takarék Jelzálogbank https://www.takarek.hu/tarsasag

 

Szövetkezeti Hitelintézetek:

 

 

MTB Zrt. vezető tisztségviselőinek bemutatása

 

MTB Zrt. vezető tisztségviselői:

Vida József, Elnök-vezérigazgató

Egerszegi Ádám, Általános vezérigazgató-helyettes

Szabó Levente, Üzleti vezérigazgató-helyettes

Mészáros Attila, Kockázatkezelési vezérigazgató-helyettes

Martzy Antal, Stratégiai - Pénzügyi vezérigazgató-helyettes

Görög Tibor, Operációs vezérigazgató-helyettes

 

MTB Zrt. Igazgatósági tagok:

Vida József

Egerszegi Ádám

Szabó Levente

Vargáné Králik Katalin

Hartmann Imre

Bogdán János

 

Takarék Csoport: értékeink és jövőképünk

 

Az integráció révén megvalósul a legnagyobb hazai fiókhálózattal rendelkező takarékszövetkezeti rendszerben rejlő üzleti potenciál kihasználása. Ennek nyomán egy országosan versenyképes, a teljes magyar lakosság és vállalkozói kör igényeihez is igazodó, korszerű termékeket kínáló bankcsoport jön létre.

 

Célunk a modernizáció, üzleti és szervezeti megújulás, valamint a tradíciók és értékek megtartása.

A Takarék Csoport üzleti és szervezeti megújítása optimálisan ötvözi a takarékszövetkezetek másfél évszázados hagyományait a korszerű, innovatív kereskedelmi banki gyakorlattal. Korszerű termékeket alakítunk ki családoknak és valamennyi generációnak, nyitunk a fiatalok, a fővárosi és városi lakosok felé is. Támogatjuk a helyi fejlesztéseket, elősegítjük a helyi közösségek, ökoszisztémák, értékláncok szerveződését és működését. Ügyfeleink valós igényeire, élethelyzeteire szabott, versenyképes termékeket kínálunk az ország bármely részén. Tovább erősítjük pozícióinkat a KKV-k és az agráriumban dolgozó vállalkozások finanszírozásában. Önálló agrár üzletágat hoztunk létre, amely a hagyományos és dedikált banki termékeken túl komoly szaktanácsadói és edukációs szolgáltatásokat is nyújt a hazai agrár vállalakozások észére, ezáltal segítve a magyar mezőgazdaság korszerűsítését, valamint versenyképességének erősítését.

 

Főbb piacokon a piaci részesedésünk (2018-as adatok alapján):

Vállalati szegmens: 9%

Lakossági szegmens: 8,5%

Agrárium kiszolgálásában piacvezetők vagyunk 22%-os a piacrészünkkel