Takarék Csoport / Integráció története

A Szövetkezeti Hitelintézetek több mint 160 éves magyarországi történetük során minding a hazai bankrendszer meghatározó szereplői közé tartoztak. Többszöri átalakulás után az ötvenes években jöttek létre a modern takarékszövetkezetek ősei. A szektor életében jelentős változást hozott a rendszerváltás, ugyanis bankpiaci konszolidációval a takarékszövetkezetek megalapították a központi bankjukat, TakarékBank néven (jelenlegi nevén MTB Zrt.), amellyel a cél a piaci pozíció megerősítése és az üzleti tevékenységek központi támogatása volt. 1993-ban létrehozták a Takarékszövetkezeti Integrációt és felállították közös biztonsági alapjukat, az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alapot (OTIVA). Ezekkel a lépésekkel elkezdődött a takarékok számának csökkenése.

 

A 2010-es évek közepére elkerülhetetlenné vált az Integráció megerősítése és a működés egységesítése, amelyhez segítséget nyújtott a 2013-as integrációs törvény megalkotása. A cél a szektor modernizálása, kockázatainak csökkentése és egy hatékony szövetkezeti csoport kialakítása. Ehhez szükséges egy erős központi irányítás (Integráció központi bankja: MTB Zrt.) és ellenőrző szerv (Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetet (SZHISZ) felállítása.

 

2015. szeptember 23-án az Integrációs Szervezet felvette tagjai sorába az FHB Jelzálogbank Nyrt.-t, és FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-t is, melyek 2018 eleje óta Takarék Jelzálogbank és Takarék Kereskedelmi bank néven folytatják tevékenységüket.

 

2016 óta zajlik az SZH-k konszolidációja, 2017 végére 12+3 (kisbank) regionális SZH jött létre. Az integráció első ütemében új Takarékbank a B3 TAKARÉK Szövetkezet, a Mohácsi Takarék Bank és a Pannon Takarék Bank egyesülésével jött létre, valamint átvette az MTB Zrt.-nek a vállalati és lakossági számlaszerződés-, betét- és hitelállományait is. A második ütemben (2019 október végére) fennmaradó 11 takarékszövetkezet  (3A, Békés, Centrál, Dél, Fókusz, Hungária, Korona, M7, Nyugat, Pátria, Tiszántúli) és a Takarék Kereskedelmi Bank is beleolvad a Takarékbankba. A teljes egyesüléssel a Takarékbank 750 fiókjával messze a legnagyobb hálózattal várja majd ügyfeleit az egész országban, 15 mobil bankfiók pedig kistelepülésekre viszi el a banki szolgáltatásokat az ország összes megyéjében. A szövetkezeti értékek és hagyományok megőrzése érdekében megalapításra került a Takarék Egyesült Szervezetet (TESZ), amely azon részjegy-tulajdonosokat tömöríti, akik saját döntésük alapján nem közvetlenül, hanem a TESZ-en keresztül, közvetetten kívánnak az új Takarékbank Zrt. tagjaivá válni.

 

Az MTB Zrt. központi bank szerepkörében kontrollt és üzleti szolgáltatásokat biztosít a Csoport tagok számára, az S&P minősíti (konszolidált Takarék Csoport adatok alapján), jelenlegi osztályzata BB stabil kilátással.

 

A Takarékbank elsődleges feladata az egységes banki működés megvalósítása, üzlet-, termék- és szolgáltatás fejlesztés. Modern univerzális bankként magában tömöríti a korábbi takarékokat, így optimálisan ötvözi a takarékszövetkezetek másfél évszázados hagyományait a korszerű, innovatív kereskedelmi banki gyakorlattal.

 

A Csoport fő tagjai:

MTB Bank Zrt. http://www.mtb.hu/takarekbank/hu

Takarékbank Zrt. https://www.takarekbank.hu/

Takarék Kereskedelmi Bank https://www.takarek.hu/nyitooldal

Takarék Jelzálogbank https://www.takarek.hu/tarsasag

 

Szövetkezeti Hitelintézetek:

 

 

MTB Zrt. vezető tisztségviselőinek bemutatása

 

MTB Zrt. vezető tisztségviselői:

Vida József, Elnök-vezérigazgató

Egerszegi Ádám, Általános vezérigazgató-helyettes

Szabó Levente, Üzleti vezérigazgató-helyettes

Mészáros Attila, Kockázatkezelési vezérigazgató-helyettes

Martzy Antal, Stratégiai - Pénzügyi vezérigazgató-helyettes

Görög Tibor, Operációs vezérigazgató-helyettes

 

MTB Zrt. Igazgatósági tagok:

Vida József

Egerszegi Ádám

Szabó Levente

Vargáné Králik Katalin

Hartmann Imre

Bogdán János

 

Takarék Csoport: értékeink és jövőképünk

 

Az integráció révén megvalósul a legnagyobb hazai fiókhálózattal rendelkező takarékszövetkezeti rendszerben rejlő üzleti potenciál kihasználása. Ennek nyomán egy országosan versenyképes, a teljes magyar lakosság és vállalkozói kör igényeihez is igazodó, korszerű termékeket kínáló bankcsoport jön létre.

 

Célunk a modernizáció, üzleti és szervezeti megújulás, valamint a tradíciók és értékek megtartása.

A Takarék Csoport üzleti és szervezeti megújítása optimálisan ötvözi a takarékszövetkezetek másfél évszázados hagyományait a korszerű, innovatív kereskedelmi banki gyakorlattal. Korszerű termékeket alakítunk ki családoknak és valamennyi generációnak, nyitunk a fiatalok, a fővárosi és városi lakosok felé is. Támogatjuk a helyi fejlesztéseket, elősegítjük a helyi közösségek, ökoszisztémák, értékláncok szerveződését és működését. Ügyfeleink valós igényeire, élethelyzeteire szabott, versenyképes termékeket kínálunk az ország bármely részén. Tovább erősítjük pozícióinkat a KKV-k és az agráriumban dolgozó vállalkozások finanszírozásában. Önálló agrár üzletágat hoztunk létre, amely a hagyományos és dedikált banki termékeken túl komoly szaktanácsadói és edukációs szolgáltatásokat is nyújt a hazai agrár vállalakozások észére, ezáltal segítve a magyar mezőgazdaság korszerűsítését, valamint versenyképességének erősítését.

 

Főbb piacokon a piaci részesedésünk (2018-as adatok alapján):

Vállalati szegmens: 9%

Lakossági szegmens: 8,5%

Agrárium kiszolgálásában piacvezetők vagyunk 22%-os a piacrészünkkel

 

 

 

Felhívás Kötelező Ügyfél Átvilágításról

Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy 2019. június 25-én a Parlament elfogadta A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017.évi LIII. törvény módosítását, mely szerint a Hitelintézeteknek 2019. október 31. napjáig kell elvégezniük valamennyi meglévő Ügyfelük tekintetében az ismételt átvilágítást! Kérjük, hogy amennyiben az Ön esetében ez nem történt még meg, olvassa el részletes tájékoztatónkat az alábbi gombra kattintva!

Részletek