Széchenyi közönségtalálkozó sajtóközlemény

Széchenyi Zsigmond emlékdíjat alapít a Takarék Csoport

 

 

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport – jelentette be Vida József, a film vezető producere, az MTB Zrt. elnök-vezérigazgatója a Gödöllői Természetfilm Fesztivál közönségtalálkozóján. A díjat minden évben a filmfesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára ítélik oda annak a magyar alkotásnak, amely elismerésre méltó módon mutatja be a vadászat és természetvédelem együttélését.

 

Gödöllő, 2019. május 24. – Vadonvilág – Széchenyi Zsigmond nyomában, címmel nagyszabású két részes természetfilmes dokumentumfilm készül az egyik legismertebb magyar Afrika-utazó és vadászíró, gróf Széchenyi Zsigmond életéről. A gróf életét új szemszögből megvilágító film bemutatja a Fekete-kontinens múltja és jelene közti drámai változásokat, felhívva a figyelmet a természetvédelem elemi jelentőségére. Az alkotók munkáját a kezdetektől segíti a ma 94 éves özvegy, gróf Széchenyi Zsigmondné Hertelendy Margit, a Magyar Természettudományi Múzeum és a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum. Az idén szeptemberre elkészülő izgalmas és lebilincselő képi világú dokumentumfilm készítésének körülményeiről, érzéseikről, kalandjaikról az alkotók az V. Nemzetközi Természetfilm és Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál gödöllői közönségtalálkozóján beszéltek. Lerner János, rendező, valamint Bak Zsuzsanna, forgatókönyvíró hangsúlyozták, az 1898-ban született gróf írói munkásságának köszönhetjük a négy földrészen szerzett vadász élményeiből megírt olvasmányos, szépirodalmi értékekkel bíró könyveket.

A kétrészes film az utazó-vadász Széchenyi Zsigmond életet kíséri végig a gyerekkortól a haláláig. „Elmegyünk vele összes útjára (Európa, Afrika, Alaszka, India), miközben nagy szerepet kap a magyar történelem legfontosabb eseményeinek a bemutatása, amelyek hatással voltak a Széchenyi életút alakulására, így a II. világháború, az azt követő deklasszálás és kitelepítés, valamint '56. Egy-egy kiemelt szövegrészletet dialóg formájában dolgoztunk át, például néhány Mangi néni (Széchenyi Zsigmond özvegye) és Széchenyi közti beszélgetés készült így, az eredeti Széchenyi szövegek felhasználásával. Egyébként igyekeztünk minél több eredeti – Mangi néni által készített - felvételt is használni a tavaly forgatottak mellé – mondta el Lerner János.

 

A találkozón bemutatott két rövid részlet bepillantást engedett a készülő dokumentumfilm hangulatába és karakterébe. Az első rész a korai vadászutak nehézségeiről szól, illetve Széchenyi honvágyáról, és arról, hogy miért is szerette ő Afrikát.

A második rövid részlet azzal a hajóúttal indul, amelyre már a felesége is elkíséri, majd ott folytatódik, amikor Széchenyiék számára nyilvánvalóvá válik, hogy alig lehet megtalálni már az állatokat. Egy bivalyt szeretnének lőni (Széchenyi puskával, Mangi néni a fényképezőgéppel), de Széchenyi elhibázza a lövést. A részt egy monológ zárja le, a tavalyi út során készült Kilimandzsáró felvételekkel - minden megváltozott Afrikában, de a természet nem, ez a gyönyörű táj semmit nem változott.

 

Ezt a Afrikát mutatja be a gróf utolsó könyve a Denaturált Afrika, amely nem csak a vadászkalandok leírásáról szól, hanem szociológiai, társadalomtudományi, természetvédelmi kérdéseket is feszeget abban a megvilágításban, ahogyan a gróf látta a 25 évvel azelőtti állapotokat és ahogy mi láttuk a tavalyi utunk során – ezt már Vida József a film vezető producere, az MTB Zrt. elnök-vezérigazgatója mesélte, egyben bejelentette, hogy a dokumentumfilm és a fesztivál mecénása a Takarék Csoport, a film bemutatása alkalmából megalapítja a Széchenyi Zsigmond díjat. Vida József hangsúlyozta, a Gödöllői Természetfilm Fesztivál elismert, nemzetközi zsűrije minden évben annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda a négyszázezer forint értékű díjat, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. Vida József vadászként tisztában van azzal, hogy a vadászó ember természetszerető. Mint mondta, büszke arra, hogy Széchenyi hagyományát, vagyis a természet és az állatok szenvedélyes tiszteletét ápolhatja és részt vehet az utazó, író munkásságának megőrzésében. A gróf szavait idézve „a Vadászat: vadűzés és erdőzúgás, de több erdőzúgás”.

 

A közönségtalálkozó díszvendége, gróf Széchenyi Zsigmondné Hertelendy Margit, Mangi néni meghatottan vette tudomásul a díj megalapítását. Mint fogalmazott, már maga az, hogy a férje életéről film készül, ajándék a számára, és határtalan izgalommal várja. „Az pedig, hogy egy szakmai díj alapítása is eszébe jutott az alkatóknak, nagyon meghat, főleg az a gondolat, hogy a díjazott kiválasztásának szempontja a vadászat és a természetvédelem összefüggése. A Zsigának a hitvallása az volt, ”nekem az élet – vadászat…” – idézte férjét, majd hozzátette, sajnálja, hogy az emberek közül csak kevesen látják, hogy a vadászat és a természetvédelem összetartoznak.

Felhívás Kötelező Ügyfél Átvilágításról

Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy 2019. június 25-én a Parlament elfogadta A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017.évi LIII. törvény módosítását, mely szerint a Hitelintézeteknek 2019. október 31. napjáig kell elvégezniük valamennyi meglévő Ügyfelük tekintetében az ismételt átvilágítást! Kérjük, hogy amennyiben az Ön esetében ez nem történt még meg, olvassa el részletes tájékoztatónkat az alábbi gombra kattintva!

Részletek