Felelős bankként minden ügyfelünknek azt javasoljuk, hogy az anyagi lehetőségeit mérlegelve döntse el, továbbra is fizetni tudja-e hitele(i) törlesztőrészleteit. Ha úgy látja, hogy háztartása bevételei és kiadásai nem teszik lehetővé hitele(i) törlesztését, akkor éljen a moratórium által biztosított lehetőséggel.

 

Információ az első és második moratóriumról

 

A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet alapján a Kormány az ott meghatározott körben a lakossági és vállalatihitelek vonatkozásában 2020. március 19. napjától 2020.12.31 napjáig fizetési moratóriumot rendelt el (első fizetési moratórium), majd pedig a 2020. évi CVII. törvény és a 637/2020. (XII. 22.) Kormányrendelet alapján 2021. január 1. napjától 2021. június 30. napjáig ismét fizetési moratóriumot rendelt el (második fizetési moratórium), amelyet a 317/2021. (VI.9.) Kormányrendelettel 2021. szeptember 30. napjáig meghosszabbított, azaz az adós a Takarékbank Zrt. (a továbbiakban: Bank) által üzletszerűen nyújtott 2020. március 18. napján fennálló (nem felmondott) akár részben is kifolyósított hitel- és kölcsönszerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére vonatkozóan a moratóriumok időszaka alatt fizetési haladékot kap.

 

Mit tegyen, ha élni kíván a moratórium lehetőségével?

 

Amennyiben a moratórium ideje alatt nem kívánja hitelé(ei)t fizetni, Önnek további teendője nincsen. Ez idő alatt, azaz 2021. szeptember 30-ig (kivéve, ha a moratórium határidejét a Kormány a későbbiekben nem hosszabbítja meg) nem kell fizetnie hitele(i) törlesztőrészleteit mindaddig, amíg Ön – lehetőségeit mérlegelve – másképpen nem rendelkezik.

 

Abban az esetben, ha Ön a hiteltörlesztését bankszámlájához kapcsolódó rendszeres átutalási megbízás formájában teljesíti, de szeretne élni a moratóriummal, úgy vissza kell vonnia a rendszeres megbízást.

 

Amennyiben Bankunknál vezeti ezt a bankszámlát, rendszeres megbízás visszavonására lehetősége van Netbankon keresztül, illetve személyesen bármely bankfiókunkban, az erre a célra rendszeresített formanyomtatvány kitöltésével.

 

Mire figyeljen?

 

Fontos azonban tudni, hogy a moratórium csak fizetési halasztást eredményez, így a moratórium időszaka alatt a fennálló kölcsöntartozása tovább kamatozik. A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamato(ka)t a fizetési haladék lejárta (2021. szeptember 30.) után - a moratórium miatt meghosszabbított futamidő alatt a hátralévő, esedékes törlesztőrészletekkel együtt - évente egyenlő részletekben kell majd megfizetnie oly módon, hogy a törlesztőrészlet és a megfizetendő kamat együttesen nem haladhatja meg az eredeti szerződés szerinti – aktuális – törlesztőrészlet összegét. A törlesztő részlet abban az esetben emelkedhet, ha a moratórium időszakára esik a kamatperiódus váltás vagy változnak a referencia kamatok és így az eredeti szerződés szerint nő a kamat mértéke. A fizetési moratórium és az arra vonatkozó részletszabályok folytán a kölcsön eredeti futamideje meghosszabbításra kerül majd, azaz időben kitolódik a kölcsön visszafizetése!

 

Ha a továbbiakban nem kívánja igénybe venni a moratóriumot és tovább fizetné hitele(i) törlesztőrészlete(i)t, további részleteket itt talál.

 

Mi történik a hitelekkel a moratórium után?

 

A Kormány által 2020. március 19-től kezdődően elrendelt fizetési moratórium 2021. szeptember 30-ig tart, de újabb Kormány intézkedéssel meg is hosszabbodhat. A moratórium azokat a hitel-, kölcsön- és pénzügyi lízingszerződésekből eredő fizetési kötelezettségeket érinti, amelyek 2020. március 18-án fennálló és folyósított kölcsönökből erednek.

 

A moratórium alatt meg nem fizetett tőke-, kamat- és díjtartozást a haladék lejáratát követően kell visszafizetni. A fizetési halasztás igénybevétele automatikusan meghosszabbítja a futamidőt, ami a felhalmozódott tartozások függvényében a moratórium jelenlegi 9 hónapos időszakán felül akár több hónappal is kitolódhat. Fontos kiemelni, hogy a futamidő nélküli tartozások, például hitelkártyák tekintetében 12 hónap, illetve a Bank és az ügyfél megegyezésén múlik, hogy milyen időtávra elosztva kerül sor a moratórium alatt felhalmozódott tartozás megfizetésére.

 

Számolja ki könnyedén kalkulátorunk segítségével, hogy mennyivel hosszabbodik meg a futamidő és hogyan változik a hitel visszafizetendő összege a moratórium alatt.

 

Törlesztőrészlet és futamidő kalkulátor 

 

A havi törlesztőrészlet a felhalmozódott kamat és díjtartozások megfizetésekor sem emelkedhet a moratóriumot megelőző mérték fölé. Ha azonban a szerződéses kamat referenciakamatlábhoz kötött vagy kamatperiódusokban rögzített (vagyis a kamat változó és nem a futamidő végéig fix), az a moratórium alatt is változhat. Emiatt emelkedhet a moratóriumot követően megállapított törlesztőrészlet is. Ez az emelkedés tehát az eredeti szerződés szerinti, és nem a fizetési moratórium alatt felhalmozódó, meg nem fizetett kamatoknak/díjaknak tulajdonítható.

 

Hiteltörlesztési moratórium

A hiteltörlesztési moratóriummal kapcsolatos tájékoztatást a Részletek gombra kattintva olvashatja!

 

Részletek