Ix. Tarka Fesztivál - www.takarekbank.hu

Bonyhádon augusztus 9-én újra felpezsdült a hangulat a hagyományosan, immár kilencedik alkalommal megrendezett Tarka Fesztiválon.

A Völgység-Hegyhát Takarék idén is részt vállalt a rendezvény szervezésében. Külön programként kvízjátékkal szórakoztatták a közönséget a Takarék munkatársai. A jó választ adók Takarékos ajándékkal gazdagabban térhettek haza. A három napos rendezvényen számos színvonalas előadás között Szabó Eszter és Kontor Tamás továbbá Varga Miklós lépett fel.

 

– Ilyen melegben bort iszol? – tette fel a kérdést az egyik babakocsit toló fiatal asszony párjának. A férfi válaszként megindult az egyik pavilon felé. – Naná, hogy bort iszom – mondta. Van bőven kínálat a hegy levéből az idei, IX. Tarka Fesztivál rendezvényterén, a bonyhádi szabadtéri színpadnál. A Völgység és a környék borászai legjobb nedűiket árulják. Ahogy a borokból, a programokból is igen gazdag a választék ezen a hétvégén Bonyhádon. Az ideinél tarkább már nem is lehetne a fesztivál, hiszen három másik rendezvény is kapcsolódik a város legkedveltebb népünnepélyéhez.

Potápi Árpád János polgármester nyitóbeszédében is elmondta, színesíti a Völgység fővárosának hétvégéjét a Tolna Megyei Németek Napja, emellett most ünnepli Bonyhád és a németországi Wernau testvérvárosi kapcsolatuk fennállásának 20. évfordulóját. A XIII. Bonyhádi Állategészségügyi és Állatenyésztési Tanácskozás – Országos Agrárfórum már csak hab a tortán. A rendezvény fővédnöke idén is – ahogy kezdetektől - dr. Solymosi József a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri főtanácsadója, és Potápi Árpád János polgármester, a körzet országgyűlési képviselője. A konferencia két előadója idén Margittai Miklós a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke és dr. Udovecz Gábor, az Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézet főigazgatója volt.

Margittai Miklós kiemelte az Európai Uniós támogatásokról tartott beszédében, hogy Magyarországon jövőre bevezetik az egységes mezőgazdasági támogatási rendszert, az SPS-t. Az új rendszer kiszámíthatóvá teszi az uniós támogatásokat a gazdálkodók számára. Hozzátette, ha az Alkotmánybíróság alapvető kifogásokat fogalmazna meg a bevezetést lehetővé tévő törvénnyel kapcsolatban – vagyis azt nem lehetne módosítani – akkor Magyarország visszaléphet a most alkalmazott agrártámogatási rendszerbe. – Egyelőre még nagy a bizonytalanság, ezért remélem mihamarabb eldől, hogy az új rendszer beindulhat, és mindenki hozzájuthat a támogatásokhoz – húzta alá az elnök.

 

Dr. Udovecz Gábor az állattenyésztés és a tejtermelés dilemmáiról beszélt. Mint mondta, a verekedés most sem úgy kezdődött, hogy visszaütöttek. – A tejipar a megtermelt feleslegből nem tudott terméket előállítani, ezután vitték ki a termelők az olasz és német piacra a tejet. Dr. Udovecz Gábor szerint ahhoz, hogy a hazai élelmiszeripart meg lehessen védeni a külföldi multinacionális cégek karmaitól, hosszú távú, közös stratégiát kell kidolgozni a termelőknek és a feldolgozóknak.

A termelők és feldolgozók pénteken azonban egyelőre egy közös stratégián dolgoztak, mégpedig azon, hogy a sült ökörből kinek, milyen falat jusson. A Tarka Fesztivál szervezői ugyanis idén sem hagytak fel a népszerű hagyománnyal, a két nyárson forgatott hústömegből mindenkinek jutott, sőt, aki kevesellte az adagját, még egy tál marhagulyást is kaphatott. A jelenlévők legalább ezen a napon javíthattak a statisztikán, hiszen a magyarok alig esznek marhahúst. Egy évben a fejenkénti fogyasztás hat-hét kiló körül van. Dr. Udovecz Gábor kérdésünkre, hogy szerinte ez hazai jövedelmi viszonyok és az ahhoz képest igen magas marhahús árak miatt van-e, azt válaszolta, szerinte nem. Ennek oka meglátása szerint az, hogy a szárnyashúsok marketingje sokkal jobb, hisz az orvosok többsége is óva inti a magyarokat a vöröshús fogyasztásától.

 

Forrás: Tolnai Népújság

Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy az Azonnali Fizetési Rendszerben tervezett karbantartás miatt várhatóan 2022.05.21. 23:30 - 2022.05.22. 04:00 óra között 1-3 perces szolgáltatás kiesés várható. Ezen időszak alatt az azonnali fizetési tranzakciók elutasításra kerülhetnek.

 

Részletek