A 450 éve elhunyt Nagy Szulejmán sírhelyét találhatták meg Szigetvárnál!

Újabb fontos bejelentést tett a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) Budapesti Programkoordinációs Irodájának 2015. december 9-i, nemzetközi sajtótájékoztatóján dr. Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem Kelet- Mediterrán és Balkán Tanulmányok Központjának igazgatója, a Szulejmán szultán sírhelyének feltárását végző kutatócsoport vezetője.

 

Minden valószínűség szerint I. Szulejmán szultán sírhelyét sikerült megtalálni a Szigetvár melletti turbéki szőlőhegyen, amelynek történelmi jelentőségét egy unikális, a 16. század második felében emelt oszmán kori település is fokozza. A hódítások idején ugyanis az oszmánok nem hoztak létre új településeket, hanem a már meglévőkbe költöztek, így ez Magyarországon egyedülálló felfedezésnek számít. Ahhoz azonban, hogy teljes bizonyossággal ki lehessen jelenteni, a türbét sikerült megtalálni, további kutatásokra lesz szükség – tette hozzá Ali Uzay Peker, a Közel-keleti Műszaki Egyetem professzora.

 

A magyar és török kutatócsoportok a két nemzet kultúrájának, történelmi szemléletének tiszteletben tartásával, rendkívüli érzékenységgel tekintettek a megoldandó „feladat” elé, amelynek eredményeképpen sikerült ez eddigi komoly, s egyre nagyobb nemzetközi érdeklődésnek örvendő felfedezéseket is elérni. A kutatók egy újszerű megközelítést alkalmazva, az írásos emlékekben fellelhető földrajzi utalásokra, illetve a mai technológiának köszönhetően megvalósítható tájrekonstrukció segítségére támaszkodtak.

 

Az elmúlt években magyar oldalról egy közel 40 fős gárda vett részt a kutatási projektben – tudtuk meg dr. Pap Lászlótól – akik kivétel nélkül mind hozzájárultak az eredményekhez. A csoport végig kapcsolatban állt török kutatótársaival, akik oszmán forrásokat tekintettek át és dolgoztak fel. 

 

Míg az 1566-os Szigetvári ostrom a török nép számára a fényes győzelmet, dicsőséget szimbolizálja, a magyarok számára a bukás, ugyanakkor a hősiesség jelképévé vált. Dr. Fodor Pál, az MTA BTK főigazgatója emellett I. Szulejmán meghatározó szerepét emelte ki az Oszmán Birodalomban; tizenhárom hadjárata mellett nevéhez fűződik az építészet területén a klasszikus oszmán stílus kialakítása, a hitélet megújítása, a vallásgyakorlás infrastruktúrájának megteremtése is.

 

A felfedezés fontos szerepet játszik a török-magyar kapcsolat, barátság tovább mélyítésében, amely még közelebb hozza majd e két népet egymáshoz – nyilatkozta Hóvári János, Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 emlékév szervezőbizottságának elnöke – s jó példája a partneri együttműködéssel megvalósított közös kulturális örökségek megőrzésének.

 

Mahmut Cevik, a TIKA balkáni és kelet-európai osztályának vezetője hangsúlyozta, a kiemelkedő felfedezés mind társadalmi és kulturális, mind gazdasági tekintetben számottevő mindkét nemzet számára. A sajtótájékoztatón felszólalók egyöntetűen köszönetüket fejezték ki a török, illetve magyar államnak az eddigi és jövőben nyújtott támogatásért.

 

A 2016-os év I. Szulejmán és Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulója lesz, amelynek kapcsán számos megemlékezést terveznek. A kutatók bíznak abban, hogy a jövőben még többet sikerül megtudniuk a feltárt helyről, s figyelmüket ezen értékek megőrzésére és azok méltó bemutatására fordíthatják.

Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy az Azonnali Fizetési Rendszerben tervezett karbantartás miatt várhatóan 2022.05.21. 23:30 - 2022.05.22. 04:00 óra között 1-3 perces szolgáltatás kiesés várható. Ezen időszak alatt az azonnali fizetési tranzakciók elutasításra kerülhetnek.

 

Részletek