2017.02.13-án Szigetváron, 2017.02.14-én Kaposváron. Osztrogonácz Gábor, a Szigetvári Takarék ügyvezető igazgatójának köszöntőjét követően a Találkozó Fórián Zoltán, a TakarékBank Zrt. vezető agrárszakértőjének „Vihar előtti csend” című előadásával kezdődött. Az előadó kiemelte,

hogy a fejlesztéshez szükséges feltételek jelenlegi együttállása olyan lehetőségeket biztosít ma az agrárvállalkozóknak, amelyre a jövőben valószínűleg már nem lesz ilyen példa. Többek közt a magyar gazdaságban kiaknázható lehetőségekről, az agrárium aktualitásairól, a 2017-es év gazdálkodási kihívásairól és trendjeiről beszélt, kiemelve, hogy a gazdálkodóknak is lépést kell tartaniuk a technológia fejlődésével és érdemes kihasználniuk az internet adta lehetőségeket.

 

A program további részében, Szigetváron az agrárium további jeles szakmai képviselői szóltak néhány szót az ágazatukról. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a kitért arra, hogy az ágazatban jelentős még ki nem szállított exportra szánt készletek vannak és ezek az idei évben hatással lesznek a gabonapiacra. Hangsúlyozta a kiváló magyar fajták használatát és a piacon való egységes fellépés érdekében történő teljes ágazati összefogás szükségességét.


Kiss György, a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke kitért arra, hogy a sertésállomány az utóbbi években tapasztalt enyhe növekedése után, 2016-ban ismét csökkenés jellemezte az állományt, ami különösen a kocalétszám több mint 10 %-ot meghaladó csökkenésében volt szembetűnő. Az állomány csökkenése az ágazat nehéz helyzetét mutatja, annak ellenére, hogy a jelenlegi átvételi árak mellett, már jövedelmező ezen ágazat. Az előadásban az is elhangzott, hogy a magasabb piaci ár viszont csak a jól szervezett, egységesen fellépő termelői szövetkezéssel érhető el.


Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke előadásában többek között a tejtermékek árainak alakulásáról beszélt az európai és a magyar piac vonatkozásában. Az előadó kitért arra is, hogy stratégiai szinten milyen területeken érdemes együttműködni, illetve, hogy továbbra is céljuk elérni azt, hogy az ÁFA csökkentésből kimaradt tej termékek áfája is csökkenjen.


Karsai Dániel, az EU-Winner Consulting Kft. ügyvezetője, pályázati tanácsadóként a Vidékfejlesztési Program támogatási lehetőségeiről beszélt, kitért a tapasztalatokra az új eljárásrenddel kapcsolatban, majd bemutatta a 2017-es év konkrét pályázati lehetőségeit.

 

Kaposváron, a program további részeként vendégeink egészítették ki Fórián Zoltán gondolatait.


Hanyecz Imre, az MG PRODUKT Kft. ügyvezetője a növénytermesztés kapcsán a búza a kukorica a napraforgó és a repce árainak alakulásáról tartotta meg előadását.


Béres Attila, a Gépközvetítő Kft. ügyvezetője, cégük missziójáról beszélt, arról, hogy az egyedi ügyféligény és annak kielégítése a legfontosabb számukra. Kiemelte, hogy többek között a megfelelő gépesítésben és a költségcsökkentésben látja a hatékonyság növelésének lehetőségét, amelyhez ők, kedvező árú gépek beszerzésének közvetítésével tudnak hozzájárulni.


Madarász András, a GoodWill Consulting Kft. értékesítési igazgatója pályázati tanácsadóként a Vidékfejlesztési Program támogatási lehetőségeiről beszélt. Kitért arra, hogy mi változott az új eljárásrenddel kapcsolatban, majd bemutatta a 2017-es év konkrét pályázati lehetőségeit és rávilágított arra, hogy az egyes kiírások kapcsán érdemes kooperációban gondolkodni, együtt pályázni a siker érdekében.

Tisztelt Ügyfelünk!


Kedvezményes díjazású számlacsomaggal várjuk a Sberbank kisvállalati ügyfeleit és az OBA kártalanításban érintett lakossági ügyfeleket a bank fiókjainkban.
A részletekkel kapcsolatban érdeklődjön kollégáinknál! Bankfiókokkal kapcsolatos információk: https://takarekbank.hu/atm-fiok