Megkezdte tényleges működését a Magyar Bankholding Zrt. (Közlemény 2020.12.15.)

Sajtóközlemény

Budapest, 2020. december 15. ENGLISH

Megkezdte tényleges működését a Magyar Bankholding Zrt.

Lezárult a Budapest Bank, az MBH és az MTB részvényeinek apportja

December 15-én megkezdte tényleges működését a Magyar Bankholding Zrt., miután a Magyar Nemzeti Bank engedélyének birtokában a Budapest Bank Zrt., az MBH Bank Nyrt. és az MTB Zrt. meghatározó tulajdonosai a banki részvényeiket a közös holding társaságba apportálták. Ezzel Magyarország második legnagyobb bankcsoportja jött létre, amelyben a Magyar Állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén 30,35 százalék, az MBH eddigi közvetlen tulajdonosai 31,96 százalék, az MTB eddig közvetlen tulajdonosai pedig 37,69 százalék tulajdonrésszel rendelkeznek.

A pénzügyi holding társaság az apportot követően a jövőben prudenciális kontroll és csoportirányítási funkciókat lát el a három bankcsoport felett, valamint megtervezi és levezényli a bankok működését optimalizáló fúziós folyamatot. A részletes fúziós ütemterv és az üzleti stratégia kidolgozására a jövő évben kerül sor.

A Budapest Bank, az MBH és az MTB egyelőre megőrzi önálló jogi státuszát, és külön brand alatt működik a jövőbeni fúziós folyamat megtörténtéig. Az apportot követően azonnal megkezdődik a csoportműködésből eredő szinergiák kiaknázása.

A Magyar Bankholding igazgatósági elnökének feladatait dr. Barna Zsolt, vezérigazgatói feladatait pedig Vida József látja el. Az igazgatóság tagjai továbbá dr. Balog Ádám, dr. Lélfai Koppány, valamint dr. Tajthy Attila.

A menedzsment munkáját – nemzetközi tanácsadó cégek közreműködésével – a három bankból érkező vezetők támogatják, akiket belső pályázaton választottak ki november elején. Dr. Csapó András a jogi és prudenciális kontrollért, Martzy Antal a stratégiai kontrollért, Egerszegi Ádám pedig a fúziós iroda irányításáért felel. Rajtuk kívül tizenkét vezető alkotja a Magyar Bankholding induló szakértői gárdáját, lefedve a fúziós, a stratégiai, a működési, a technológiai, a jogi, a kockázatkezelési, a HR, a számviteli, a kontrolling és a kommunikációs területeket. A szakemberek egyelőre korábbi banki pozícióikat megőrizve látják el új feladataikat.

A kötelező törvényi szabályozással összhangban az apportot követően nyilvános vételi ajánlattételre kerül sor az MBH Nyrt. és a MBH Bank Jelzálogbank Nyrt. esetében január folyamán.

Háttérinformációk

Magyar Bankholding Zrt.

A pénzügyi holding társaságot a Corvinus Zrt., a Budapest Bank Zrt., az MBH Bank Nyrt. és a MBH Bank Csoportot irányító MTB Zrt. alapította 2020 májusában, hogy megvizsgálják és előkészítsék egy meghatározó piaci súllyal rendelkező, hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának lehetőségét. Az új bankcsoport Magyarország második legnagyobb piaci szereplője: 1,9 millió ügyfelet szolgál ki, országosan a hazai bankfiókhálózat közel felét, több mint 920 fiókot működtet, együttes mérlegfőösszege megközelíti az 6800, hitelállománya a 3800, betétállománya a 4800 milliárd forintot. 200 ezer mikrovállalkozást, 30 ezer kis- és középvállalkozást, hatezer privátbanki partnert szolgál ki, számos területen piacvezető.

Alapító bankok

A Budapest Bankaz első hazai kereskedelmi bankok között jött létre 1987-ben, a tíz hazai nagybank egyike. Az univerzális bank a lakossági szolgáltatások mellett évtizedek óta a hazai kis- és középvállalkozások elkötelezett partnere, piaci pozíciója különösen erős a szegmensben. A bank leányvállalataival, a Budapest Alapkezelő Zrt.-vel, a Budapest Lízing Zrt.-vel és a Budapest Eszközfinanszírozó Zrt.-vel közösen összesen közel 3000 munkavállalót foglalkoztat, országos fiókhálózata pedig mintegy 100 bankfiókot foglal magában. 2006-ban a hazai bankpiacon elsőként vidéken, Békéscsabán nyitotta meg operációs központját, ezzel 800 munkahelyet teremtve a régióban. A felelős gondolkodás a bank tevékenységének minden szintjén érvényesül, társadalmi felelősségvállalási stratégiájában kiemelt helyen szerepel a pénzügyi tudatosság, a közösségi értékek iránti elkötelezettség, az önkéntesség, az esélyegyenlőség biztosítása, valamint a környezetvédelem.

A MBH Bank CsoportMagyarország egyik legnagyobb bankcsoportja és a magyar pénzügyi rendszer meghatározó szereplője. A Csoport tagjai az MTB Zrt. mint integrációs üzleti irányító szervezet, a MBH Bank Zrt. mint univerzális kereskedelmi bank, a MBH Bank Jelzálogbank Nyrt. mint szakosított hitelintézet, valamint egyéb, faktorálással, lízinggel, alapkezeléssel, ingatlankezeléssel, informatikai szolgáltatással és más kiegészítő pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó társaságok, leányvállalatok. A MBH Bank Csoport országos lefedettségű, univerzális kereskedelmi bankja a korábbi takarékokat tömörítő MBH Bank Zrt., az egyik legnagyobb hazai pénzintézet, amely az ország legnagyobb fiókhálózatát működteti, 1,1 millió ügyfelet szolgál ki.

Az idén 70 éves MBH Bank Nyrt.Magyarország meghatározó univerzális bankjaként kiszámítható, tervezhető partneri kapcsolatokon keresztül teremt tartós értéket ügyfelei számára. A dinamikus fejlődési pályára állított, fejlett digitális alapokkal és stratégiával rendelkező bank hagyományosan erős nagyvállalati, privátbanki ügyfélkörrel, tanácsadói és elemzői képességekkel rendelkezik. A pénzintézet alapértéke a felkészült, támogató szakmai munkán alapuló professzionális ügyfélkiszolgálás.